Sercan Rona

Pırlanta Renk Kodları

Pırlanta Renk Kodları

Çoğumuz için her pırlanta renksiz ve etrafına mükemmel bir ışıltı verir. Fakat gerçekte durum böyle midir? Pırlanta 4C kuralları içerisinde pırlantanın kalitesini belirleyen pırlanta renk kodları başlığıdır. Bu yazımızda pırlanta renklerine ait detayları ve pırlanta alırken bilmeniz gerekenleri ele aldık.

Pırlanta Renkleri

Kusursuz olduğunu düşündüğümüz bir çok pırlanta, aslında sarı bir renk tonuna sahiptir. Bir pırlantanın özenle tasarlanmış bir renk skalasında ne kadar kusursuz olduğunu tanımlar. Mantıksal olarak, renk ne kadar güçlüyse pırlanta o kadar değerlidir. Ancak beyaz renk pırlantalarda durum daha farklıdır.

Genellikle tüm beyaz pırlantalar tamamen şeffaf değildir. Çıplak göz ile şeffaf görünen bir pırlanta, bir uzman tarafından incelendiğinde farklı kusurlar ortaya çıkabilmektedir. Çünkü elmas yer altından bize gelmektedir. Görünümlerini belirleyen farklı elementlerin izlerini taşırlar. Bu izler ne kadar az ise, bir pırlantanın değeri o kadar fazla olur.

Bir elmasın rengi, nadir olması ile alakalıdır. Dünya genelinde renksiz pırlantalar son derece nadirdir, renkli pırlantalar ise çok daha yaygındır. Pırlantanın 4C kurallarında biri olan pırlanta renk sıralaması içerisinde yer alan renkler aşağıdaki gibidir.

D Renk, E Renk, F Renk, G Renk, H Renk, I Renk, J Renk, K Renk, L Renk, M Renk

Pırlanta Renk Skalası

Belirtildiği gibi, bir pırlantanın rengi içinde sarı rengi barındırma derecesini temsil eder. Renksiz pırlantaların sarı veya kahverengi tonları olmaz ve tamamen şeffaf görünürler. Ölçek ilerledikçe, bu sarımsı renk tonu daha görünür hale gelmektedir.

Birçok pırlantada renk ayrımları o kadar ince olabilir ki ancak bir pırlanta uzmanı bunu fark edebilir. Çoğu insan sarı tonu K veya L renk derecesine kadar fark edemez. Farklılıklar küçük olsa da, bir pırlantanın fiyatı ve kalitesi üzerinde büyük bir etkisi vardır. D ve J renk aralığındaki pırlantalar, skaladaki diğer pırlantalardan büyük oranda daha pahalıdır.

Bir pırlantanın rengi, görünümünü ve fiyatını büyük oranda etkilediğinden, bunun nasıl belirlendiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak önemlidir. Amerika Gemoloji Enstitüsü (GIA) en ünlü elmas derecelendirme kuruluşlarından biridir ve D’den Z’ye değişen benzersiz bir elmas renk skalası geliştirmiştir. D derecesi renksiz elmasları temsil ederken, Z derecesi renkli pırlantalar için kullanılmaktadır.

Bu renk skalasının D harfinden başlamasının sebebi ise; GIA bunu 1950’lerde tanıtmadan önce A, B ve C harflerini ve sayıları içeren çeşitli renk derecelendirme sistemlerinin kullanılmaktaydı. Karışıklığı önlemek ve “yeni başlamak” için GIA, renk skalasına diğer sistemlerde kullanılmayan bir harf ile başlamış olmasıdır.

GIA pırlanta renk kodları, 5 farklı kategoriye ayrılan 23 adet renk sınıfından oluşmaktadır. Bu renklere göz atacak olursak:

Renksiz Pırlantalar (Colorless)

Renksiz pırlantalar D, E veya F renk ile belirtilmektedir. Bu tür pırlantalar sarı veya kahverengi tonlara sahip değildir ve tamamen şeffaf görünen ekstra beyaz pırlanta grubudur. Üç renk sınıfı arasındaki farklar o kadar incedir ki, belirli koşullar altında yalnızca pırlanta uzmanları bunları belirleyebilir. Her üç renk sınıfı da çok nadirdir ve benzer fiyatlara sahiptir.

Ayar açısından, renksiz pırlantalar hem daha soğuk hem de daha sıcak tonlarda güzel görünebilir. Çoğu insan, bu metaller şeffaflıklarını vurguladığından, beyaz altın veya platinden yapılan setleri tercih eder. Bununla birlikte, sarı veya gül altın kasalarda da oldukça başarılı gözükmektedirler.

D Renk Pırlanta

Bu renk derecesi, en yüksek ve en nadir pırlanta renk kodunu temsil eder. D renk pırlantalar hem büyütme altında hem de çıplak gözle renksiz görünürler. Bu tür pırlantaları genellikle beyaz altın ya da platin olarak görürsünüz. Sarı tonları olmadığı için bu tür metaller rengin yokluğunu vurgular. D renk pırlantalar çok nadir bulunur, bu nedenle düşük renk dereceli pırlantalardan çok daha pahalıdırlar.

E Renk Pırlantalar

Renksiz kategorisinde olan E renk pırlantalar, D renkli pırlantalarla ile neredeyse aynı görünürler. Ancak büyütme altında bir uzman ince farkları görebilir. E renk pırlantalar en iyi etkiyi sağlamak için kasa olarak beyaz altın veya platin kullanılmaktadır. D renk pırlantalardan daha uygun fiyatlı olmalarına rağmen, özellikle renk skalasının diğer ucundaki pırlantalarla karşılaştırıldığında hala oldukça pahalıdırlar.

F Renk Pırlantalar

F renk pırlantalar da renksiz olarak kabul edilir. D veya E renk pırlantalar arasındaki farkı yalnızca pırlanta uzmanları uygun şartlarda görebilirler. F renk pırlantalar renksiz aralığın son üyesidir. Bu skaladaki pırlantalar da renk skalasının diğer ucundaki pırlantalarla karşılaştırıldığında hala oldukça pahalıdırlar.

Yakın Renksiz Pırlantalar (Near Colorless)

Renksiz pırlantalara en yakın grup olan, büyütme olmadan görülmesi zor olan hafif bir renk tonuna sahip pırlantalardır. Bu kategoride dört renk derecesi vardır: G, H, I ve J ve skala ilerledikçe renkli bir renk tonunun varlığı daha belirgin hale gelmektedir.
Birçok kişi, renksiz pırlantalara göre çok daha uygun fiyatlı olduğu ve aynı estetik etkiyi sunduğu için bu renk kategorisinden pırlantaları tercih etmektedir. Tipik olarak, yalnızca pırlanta uzmanları renksiz pırlantaları beyaz (near colorless) pırlantalardan ayırt edebilir. Bu, müşterilerin görünümünden ödün vermeden daha düşük fiyatlı bir pırlanta satın almalarını sağlar.

Kategori içinde bile, fiyatlar büyük ölçüde değişebilir. J renkli bir pırlanta, G renkli olandan çok daha ucuz olabilir. Bununla birlikte, görsel görünüm de çok daha belirgin olabilir. Fakat doğru ayar ile bu farklar gizlenebilmektedir.

G Renk Pırlantalar

G renkli pırlantalar, neredeyse renksiz aralıktaki en yüksek dereceli pırlantalardır. Bu, bu tür pırlantaların hafif renk tonlarına sahip olurlar. Fakat bu renk tonları çoğu zaman çıplak gözle görülmez. G renk pırlantalar, pırlanta uzmanları haricinde bir çok kişiye renksiz pırlantalarla aynı görünecektir. Renksiz pırlantalar gibi, G renkli pırlantalar da maksimum etki için platin veya beyaz altın ile kullanılmaktadır. Fiyat açısından, bu pırlantalar renksiz olanlardan daha uygun fiyatlıdır ancak yine de pahalı taraftadır.

H Renk Pırlantalar

H renk derecesine sahip neredeyse renksiz pırlantalar hafif bir renk tonuna sahiptir. Bu durum onun yine de yüksek kalite olmasını değiştirmez. Bu pırlantalar ile renksiz pırlantalar arasındaki farkı ancak pırlanta uzmanları anlayabilirler. G renkli pırlantalara göre, H renkli pırlantalar biraz daha ucuzdur. Fakat renksiz pırlantalardan önemli oranda daha ekonomiktir. Böyle bir pırlanta satın almak istiyorsanız, sarı ışık yansımalarını önlemek için platin veya beyaz altın ayarı kullanılmış bir mücevher almanız daha sağlıklı olacaktır.

I Renk Pırlantalar

I renkli pırlantalar neredeyse renksiz kategorisi içerisinde, çıplak gözle neredeyse görülmeyen sarı bir renk tonuna sahiptir. Çoğu insan renksiz ve I renkli elmaslar arasındaki farkı yan yana yerleştirilse bile ayırt edemezler. Çok fazla para harcamadan sıra dışı renklere sahip bir pırlanta istiyorsanız, I renkli pırlantalar doğru bir seçim olacaktır. I renk pırlantalar, beyaz altın veya platinde olduğu gibi sarı veya pembe altın ayarında da etkileyici görünürler.

J Renk Pırlantalar

Neredeyse renksiz aralıktaki pırlantaların son üyesi olan J renkli pırlantalar hafif sarı bir tonu taşırlar. Bu derecedeki pırlantalar genellikle paranızın karşılığını fazlasıyla verir. Bu tür pırlantaları D renk pırlantaların yanına yerleştirdiğinizde, doğru ayar ile gizlenebilecek sadece küçük bir fark görebilirsiniz.

Fiyat söz konusu olduğunda, J renk pırlantalar, H renk dereceli pırlantalardan önemli ölçüde uygun fiyatlı olabilir. Her ikisi de aynı kategoriye ait olduğundan, bir servet harcamadan etkileyici bir pırlanta elde etmenize yardımcı olabilecek önemli bir renk skalasıdır.

Soluk Pırlantalar (faint yellow)

Soluk pırlantalar, hafif ama göze çarpan bir sarı renk tonuna sahiptir. Buda onları renksiz veya neredeyse renksiz pırlanta grubundan daha düşük bir fiyat etiketine sahip olmalarına neden oluşturmaktadır. Sarı renk tonu bazılarına çekici gelmese de, soluk elmaslar oldukça popülerdir. Pek çok insan, özellikle doğru metalle birleştiğinde, hafif sıcak tonu sevmektedir.
Renkleri nedeniyle soluk pırlantalar genellikle sarı veya rose kasalarda kullanılmaktadır. Bu sayede metal pırlantaya yansımış gibi görünür. Elbette bu bir kural değil; birçok insan kontrastı sever ve beyaz altın veya platinden yapılmış soluk bir pırlanta seti seçebilmektedir.

K Renk Pırlantalar

K pırlanta renk kodu, soluk kategorinin birinci derecesidir. Bu sınıftaki pırlantalar, özellikle gözünüze yaklaştırdığınızda kolayca fark edilebilen bir renk tonuna sahiptir. Ancak, bu pırlantaların göze çarpan bir renk tonu olması, güzel olmadıkları anlamına gelmez. Sarı veya pembe altınla ayarlandığında K renk pırlantalar oldukça zarif görünebilir. Bu pırlantaların J renkli pırlantalara göre daha uygun fiyatlı olabileceğini göz önünde bulundurursak, pek çok kişinin onları tercih etmesi şaşırtıcı değil.

L Renk Pırlantalar

bu renk grubu normal ışık koşullarında fark edilebilen bir renk tonuna sahiptir. Platin veya beyaz altınla yerleştirildiğinde, bu pırlantalar daha da sarı görünebilir. Bu nedenle en iyi etki için, bu sıcak tonlarla kontrastı en üst düzeye çıkarmak için sarı veya pembe altın seti kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.

M Renk Pırlantalar

M rengi pırlantalar, soluk aralıktaki son kalitedir ve görünür bir sarı renk tonuna sahiptir. Sınırlı bir bütçeniz varsa mükemmel bir alternatiftir. M renk derecesine sahip pırlantalar, sarı veya pembe altın ayarlarında etkileyici görünebilse de, renk tonu hala çok belirgindir. Birçok insan bir pırlantanın berraklığına veya kesimine daha çok önem verir. Bu sebeple renginden ödün vermeye hazırdır. Sonuçta, seçim sizindir ve kişisel tercihlere bağlıdır.

Çok Açık Sarı Pırlantalar (Very Light Yellow)

N, O, P, Q ve R renk pırlantalar çok açık sarı olarak adlandırılmaktadır. Açıkça görülebilen sarı veya kahverengimsi bir renk tonuna sahiptir. Renksiz veya neredeyse renksiz pırlantalardan çok daha yaygındırlar ve önemli ölçüde daha ekonomiktirler.

Açık Sarı Pırlantalar (Light Yellow)

S, T, U, V, W, X, Y, Z renkli pırlantalar da açık sarı renkli olarak adlandırılır ve görünür bir sarı veya kahverengi renk tonuna sahiptir. Uygun fiyatlı olsalar da çoğu kuyumcu, renk tonu çok güçlü olduğu için onları önermez.