Sercan Rona

Pırlantanın Renkleri

Pırlata Renkleri

Öncelikle pırlanta renkleri hakkında eksik bilinen bir bilgiyi düzeltmek istiyoruz. Pırlantaların şeffaf renksiz olduğu bilinmektedir. Oysa pırlantanın içinde küçük oranlarda renk veren elementler mevcuttur. Peki “dünyada renksiz pırlanta hiç yok mu?” gibi bir soru gelebilir. Pırlantaların renksiz olanları nadir de olsa elbette var. Tahmin edeceğiniz üzere nadir olduklarından renksiz olanları çok değerli pırlantalardır. Pırlanta, doğal yapısı gereği yeraltında oluşumları süresince farklı elementleri de bünyesinde barındırdığından sarı, kahverengi veya gri gibi renkleri taşıyabilmektedirler. Bu özelliklerinden dolayı pırlanta renk skalası oluşmuştur. Dünya genelinde oluşturulan bir standart ile pırlanta renkleri D-Z harfleri arasında beş ana kategoride değerlendirilmektedir.

Dünyada 1931 yılında kurulan; elmas, pırlanta ve değerli taşlar konusunda önde gelen otoritelerden biri olan GIA Enstitüsü pırlantada renk konusuna standart getirmiştir. Bugün dünya genelinde standart olan pırlantanın renk sınıflandırması D’den Z’ye kadar olan harflerle ifade edilmektedir.

Pırlanta Renk Skalası

Bu harfler de kendi içerisinde 5 ana kategoride değerlendirilmektedir. D-E-F renk pırlantalar ekstra beyaz (colorless), G-H-I-J renk pırlantalar beyaz (near colorless), K-L-M renk pırlantalar beyaza yakın veya zayıf sarı (faint yellow), N-O-P-Q-R renk pırlantalar çok açık sarı (very light yellow) ve S-T-U-V-W-X-Y-Z renk pırlantalarda açık sarı (light yellow) kategorileri olarak geçer.

Pırlantada renk konusu hassas bir konudur. Öyle ki bazı harfler arasındaki farkı ayırt etmek neredeyse imkansızdır. Bu konuda daha detaylı bilgi için pırlanta alırken dikkat edilmesi gerekenler yazımızı inceleyebilirsiniz.

Renk skalası oluşturulurken pırlanta içerisindeki beyaz ve sarı renkler dikkate alınmıştır. Yeraltında çok uzun zamanda oluşan elmasın yapısı gereği bünyesinde azot elementi barındırmaktadır. Azot elmasa sarı rengi veren bir elementtir. Azot oranı ne kadar az ise o oranda pırlanta beyaz renge yakındır. Doğal elmaslar oluşumundaki kimyasal yapısı gereği renksizdir. Bünyesinde bulunan azot gibi elementler elmasın sarı ve benzeri renklerde olmasına neden olmaktadır. Elmaslar belirli bir sıcaklık ve basınç altında yüzyıllar boyunca karbon atomların birbiri üzerine eklenmesiyle kristal bir yapıya kavuşurlar.

Pırlantanın değerlendirilmesinde kullanılan pırlanta 4C kuralları arasında önemli bir yeri olan pırlantada renk konusu fiyatı belirleyen bir başka etkendir. Pırlanta yüzük seçimlerinizde en iyi tercih edebileceğiniz renk grubu D-E-ve F renk pırlantalardır. Eğer fiyatı biraz daha uygun olsun ama yine kaliteli bir taş olsun derseniz G ve H renk pırlanta tercihiniz olabilir. Elbette daha ekonomik düşünenlerde beyaz rengi yakalayabileceğiniz I-J renk pırlantayı düşünebilirsiniz. Hatta tam sınırda olan K renk pırlanta konusundaki yazımızı okumanızı da tavsiye ederiz.

PIRLANTA UZMANINDAN TAVSİYE ALIN

Ne tür bir yüzüğe ihtiyacınız olduğuna karar vermek için hala yardıma ihtiyacınız var mı? Bize ulaşmaktan lütfen çekinmeyin. Size memnuniyetle yardımcı olacağımıza emin olabilirsiniz. Bu sektördeki tecrübemize gönül rahatlığıyla güvenebilirsiniz. Sizlere en doğru yüzüğü en uygun fiyatlarla bulacağımıza emin olabilirsiniz.