Sercan Rona

Aralık Ayı Doğum Taşı Turkuaz

Turkuaz Taşı

Turkuaz Taşının bilinen bir diğer adı da Firuze Taşı olup, eski dönemlerde Türkler tarafından savaş malzemelerinde kullanılmıştır. Bu nedenle Türk Taşı olarak da bilinmektedir. Turkuaz tarih olarak binlerce yıl öncesi olan Antik Mısır dönemine kadar uzanmaktadır. Ayrıca Antik Yunan kaynaklarında ve Aztekler döneminde de kullanılmıştır.

Yeryüzünde milyonlarca yıl içerisinde kaya parçalarının içerisinde doğal süreçler ile oluşan, mumsu ve opak yapıya sahip taşlardır. Taşın rengi genellikle turkuaz olduğundan bir diğer adı da turkuaz taşıdır. Firuze taşı mumsu yapısı sayesinde kolay işlenebilir kıvamdadır.

Turkuaz Firuze Taşının Faydaları

Kullanan kişiye sakinlik, huzur verdiğine, kaygıları yok ettiğine inanılmaktadır. Turkuaz aynı zamanda bedeni kuvvetlendirdiği, kullanan kişiye mutluluk verdiğine inanılmaktadır. Ayrıca renginden dolayı nazardan koruduğuna inanılmaktadır. Doğum taşları arasında Aralık ayı doğum taşı olarak geçmektedir. Kendisini taşıyan kişilerin iyileştirici güçlerini ve bilgeliklerini artırdığına inanılmaktadır.

Takı olarak, her gün kullanılabilecek bir taştır. Özellikle gümüş içine gömüldüğünde etkisi artar ve dengeyi sağlar. Sindirim sorunları için; kemer tokası, bileklik ya da yüzük olarak da kullanılabilir. Tansiyonu düzenler ve kalp hastalıklarına iyi geldiğine inanılmaktadır.

Firuze Taşı Kullanım Alanları

Firuze taşı tarih boyunca mücevher yapımında, mekanlarda süs eşyaları olarak, şans getirmesi amacıyla savaş malzemeleri işlemelerinde ve daha birçok alanda kullanılmıştır.  Takı olarak bayanların sık kullandığı taşlar biridir. Turkuaz taşı aynı zamanda barışı simgeleyen değerli taşlardan biridir.

Turkuaz Taşı (Firuze) Özellikleri

Firuze, Fosfat Mineralleri grubundandır. Bünyesinde Fosfat, Bakır ve Alüminyum bulunur. Turkuaz taşı (Firuze) saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıdadır. Gök mavisinden turkuaz mavisine, yeşil mavi ve mavi gri renklerde mavinin en güzel renklerinde bulunabilir.

En kaliteli firuze taşı, içinde damar veya çizgi olmayan gök mavisi renklilerdir ancak içerisinde altın renkli birkaç nokta yada damarlar bulunduran firuzeler de oldukça güzel olup ve çok fazla tercih edilmektedir. Sertlik derecesi 5-6 arası değişkenlik gösterdiğinden rahatlıkla takı ve mücevher yapımında kullanılabilmektedir. Turkuaz taşının çıkarıldığı başlıca yerler Amerika, İsrail, Meksika, Tibet, Şili, Avustralya, İran, Afganistan’dır.

Turkuaz taşı çok değerli ve pahalı bir taştır bu yüzden piyasada sahtesi çok fazladır. Çok kıymetli ve etki bakımından da oldukça kuvvetli olan Turkuaz bugün hak ettiği değeri ne yazık ki görememektedir. Bunun başlıca sebebi ise piyasada çokça sahte turkuaz taşı bulunmasıdır. Her turkuaz renkli taş Firuze taşı değildir. Sahteleri fazlasıyla gelişmiş olduğundan bu işin uzmanları bile bazen gerçek Turkuazları sunilerinden ayırt etmekte zorlanıyorlar. Genellikle Havlit taşı laboratuvar ortamında boyanarak Turkuaz diye satışa sunulmaktadır.

Turkuaz Taşı Bakımı ve Temizliği

Turkuaz taşının sertlik derecesi 5-6 olarak bilinmektedir. Orta sertlikte olmasına rağmen bünyesinde su bulunduran taşlardan biri olduğu için aşırı suya, uzun süreli güneş ışığına yada ısıya maruz kaldığında renginde değişmeler, yapısında bozulmalar, matlaşmalar oluşmaktadır. Bu sebeple narin ve dikkatli bakım yapılması gerekmektedir.