Sercan Rona

Pırlantada Berraklık

PIRLANTADA BERRAKLIK

Pırlantada berraklık dediğimiz kriter; pırlantanın içerisinde madenden yani doğadan çıkarken kendi içerisinde bulunan izlerin, karakteristiklerin rengi yeri boyutuna göre ortaya çıkan bir skaladır. Bu skala en temiz yani flawless seviyesinden, gözle görünen lekeler dediğimiz pike seviyesine kadar gitmektedir.

Pırlanta işinin en aşk dolu bu kısmıdır çünkü bir pırlantanın içerisine bakarken gördüğümüz yansımalar ve parıltılar pırlantanın ne kadar kusursuz bir taş olduğunu bizlere her seferinde gösterir. Alışveriş esnasında müşterilerimize yaşattığımız bu deneyim de birçok müşterimizin ilgisini çekmiş ve yüzünü güldürmüştür. Her müşterimizin bu ufak eğitimi yaşamasında fayda buluyoruz çünkü güzel, özel ve en önemlisi temiz bir taş almak en önemlisidir.

Pırlanta alışverişlerinde 4C kuralı maddeleri arasında gözün en zor ayırt ettiği özelliktir. O sebeple güvenliğiniz için bilinen bir firmadan almanız da büyük fayda vardır. Şimdi şöyle bir üzerinden geçersek;

 

Pırlantada Berraklık Seviyeleri

Gözle görülebilen lekeler dediğimiz lekelere Pike ( inclusion) denir. Bunlar lup (büyüteç) yardımı olmadan da amatör bir gözün taşı incelediğinde görebileceği izlerdir. Büyüklükleri ve pırlantayı kapladıkları alana göre 1,2 ve 3 seviye olarak ayrılmaktadır.

İzler biraz daha küçüldüğünde berraklık seviyesi SI (small inclusion ) olarak geçer. Bu seviye günümüzde Amerika ve Türkiye pazarının en çok talep ve tercih ettiği seviyedir. SI’lar kimi zaman bir nokta kimi zaman ufak bir çizgi kimi zaman da içi boş bir buluta benzer. Sı1 ve Sı2 olarak ikiye ayrılmaktadır. Aralarında küçük oranda bir fark vardır. Çok geniş bir farkı size ancak bir uzman göz ya da uluslararası laboratuvarlar (GIA-HRD-IGI gibi…) söyleyebilirler.

Sı1 seviyesini çıplak gözle görmeniz mümkün değildir fakat unutmayın Sı2 seviyesi çıplak gözle görülmeye başlanılan seviye olarak literatürde yerini alır. Ama tabi her Sı2 için geçerli değildir.

Bir üst seviye pırlanta berraklığı seviyesine geçmemiz gerekirse onun da adı VS ( very small inclusion ) ‘dir. Adı da üzerinde olduğu gibi çok küçük izler yani düşünün ki bir kurşun kalem ile boş bir kağıda bir nokta koyduğumu işte o VS’dir. Dünya literatüründe temiz pırlantalar olarak geçer. Bu ufak noktacığın yeri 2’ye ayrılmaktadır. Bu tamamen yer farkıdır. 1’de kenarda 2’de ortadadır. Kesinlikle göz görmez. Lup (büyüteç) ile bile zor görülmektedir. Gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

VVS: Açılımı Very Very Small inclusion’dır. Çok çok küçük karakteristikler. İnce ucu büyüklüğünde noktacıklardır ama sadece 1 ve 2 tane olur. Lup yardımı olsa dahi oldukça zor görülmektedir. Tertemiz pırlantalar olarak yerini alır.

Flawless: Pırlantanın içerisinde eğer hiçbir iz yok ise işte o pırlanta flawless yani kusursuzdur.

Buraya geldikçe pırlantanın değeri artar. Ama içinde her ne kadar iz de olursa her pırlanta birbirinden farklıdır. Burada önemli olan bunları bilerek alışveriş yapmaktır. Ayrıca da sizin pırlantanıza yüklediğiniz değerdir. Doğru pırlantayı seçmek için bize danışabilirsiniz.