Sercan Rona

Elmas ve Pırlanta Arasındaki Fark Nedir?

Pırlanta ve Elmas

İnsanları görüntüsüyle etkileyen dünya üzerindeki en sert maddelerden biri de elmaslardır. Takılarda kullanılan elmas sertliği nedeniyle aynı zamanda sanayide de kullanılmaktadır. Oluşumundaki karbon atomlarının kazandırdıkları üç boyutlu katman sayesinde dünyanın en sert maddelerinden biridir. Bu özelliği elması sanayide daha fazla kullanıma yöneltmiştir. Pırlanta ise göz kamaştırıcı güzelliği ile kadınların vazgeçilmez aksesuarlarından biridir. İnsanlar arasında cevabı merak edilen bir konuda pırlanta ve elmas arasındaki fark nedir? sorusudur. Bu yazımızda pırlanta ve elmaslar hakkında size bazı bilgileri toparlayıp, paylaşıyor olacağız.

Elmas Oluşumu ve Yapısı

Doğal elmaslar oluşumundaki kimyasal (karbon) yapısı gereği renksizdir. Yapısına karışan diğer (azot gibi) maddeler elmasın farklı renklerde oluşumuna sebep açmaktadır. Elmaslar belirli bir sıcaklık ve basınç altında yüzyıllar boyunca karbon atomların birbiri üzerine eklenmesiyle kristal bir yapıya kavuşurlar. Yerkürenin merkezinde veya altında oluştuğu varsayılan elmasların, deprem veya volkanik patlamalar ile yeryüzüne çıktığı düşünülmektedir. Doğal elmaslar yerkürenin 150-200 km altında, manto tabakası denilen yüzeyinde oluşmaktadır. Elmasın oluştuğu yerin sıcaklık 1000 C derecenin üzerine çıkabilmektedir. Santimetrekareye düşen basınç ise 49 atm gibi hayli yüksek değerlere ulaşabilmektedir. (49 atm = 506281.44 kg/m2)

Pırlanta Nedir? Pırlanta Nasıl Oluşur?

Elmasın belirlenmiş kesim şekli (faset) ve açılarına göre işlenmiş haline pırlanta denir. Alt tarafı koni şeklinde olup ışığın taş içerisine girdikten sonra faset, kristal yapı ve koni şeklinde kesimleri ile yüksek ışıldama sağlamaktadır. Kuyum sektöründe pırlanta kesimi ve işçiliği daha zordur. Bu durum pırlantayı elmasa göre daha değerli kılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir değerlilik farkı olmadığını söylemek bir o kadar doğrudur.

Pırlanta ve Elmas Arasındaki Fark

Özetle elmas ve pırlanta arasında önemli bir fark olmadığını söyleyebiliriz. Hammadde her ikisinde de aynıdır. Ancak pırlanta için uygulanan kesim işlemleri, işçilik daha ayrıntılı ve zorlu olduğundan pırlanta elmasa oranla daha çok paha biçilmektedir.