Pırlanta Yüzüğün Anatomisi
Birçok insan hediye, evlilik gibi benzer nedenlerden bir yüzük almak üzere harekete geçtiğinde, yüzüğün heyecanı ister istemez o kişiyi sarar. Peki bir yüzük alırken yüzüğün parçaları olan detayları ne kadar tanıyoruz. Sizlere pırlanta yüzüğün anatomisi hakkında temel terimlerin ne manaya geldiklerini araştırdık. İşte bir yüzüğünün anatomisi:
Tırnak:
Yüzük üzerinde ortada veya yanlarda duran taşları yerinde sağlamca durmasını sağlayan metaldir. Bir yüzüğü tasarlarken öncelikle usta yüzüğün ayarını yapar. Ayar bittiğinde, taşları doğru yerlerine yerleştirecek ve metali taşların üzerine bükecektir. Tırnakların taşla aynı hizada oturması gerekecek. Herhangi bir boşluk varsa taşlar düşer. Bazı yüzüklerde, merkez elmas bir çerçeve ile tutulmaktadır. Bir çerçeve, taşı her taraftan çevreler ve sabit tutar.
Merkez Taş:
Bir diğer adı birincil taş olarak kullanılmaktadır. Merkez taş genellikle tasarıma göre değişkenlik gösterse de yüzüğün en üstündeki taş olarak geçer. Örneğin tektaş pırlanta yüzük için ortadaki pırlanta, yüzüğün üzerindeki merkez taş olacaktır. Yine ortada pırlanta yanlarda daha küçük pırlantalardan oluşan tasarımlarda birincil taş ortadaki pırlantadır. Bazı yüzüklerde birden fazla merkez taş bulunmaktadır. Örneğin, nişan yüzüklerinde 1- 3 arasında birincil taş bulunmaktadır. Merkez taş yada diğer adıyla birincil taşlar arasında en bilineni pırlanta olup, onu safir, zümrüt, yakut ve akuamarin takip eder.
Montür :
Omuzlar orta taşın kenarından başlar ve gövdenin yarısına kadar uzanmaktadır. Omuz altında alt gövde yer alır. Tün bu kısımlar yüzüğün montür kısmını oluşturur. Her yüzüğün omuz kısımları diğer yüzük modellerine göre değişiklik göstermektedir. Bu omuzlar bir çok yüzük modelinde sade kullanılırken, aynı zamanda üzerine elmas, gravür, telkari veya renkli taşlar olan safir, zümrüt veya yakut da kullanılabilmektedir.
Vurgu Taşları:
Yüzük üzerindeki birincil (merkez) taş dışında kullanılan hemen hemen tüm taşlar vurgu taşları olarak geçmektedir. Bir pırlatna yüzüğün anatomisi için merkez taşı çevreleyen taşlar, montür üzerindeki her bir taş vurgu taşlarıdır.
Alt Galeri:
Bu alan yüzük üzerindeki merkez taşın altında yer alan bölümdür. Bu alan bazı yüzüklerde sadece delik olarak gözükürken, diğer yüzüklerde pırlanta veya renkli taşlarla süslenen farklı tasarımlara sahiptirler. Vintage yüzüklerin kenarlarında grimsi ve telkari tasarımlar yer alırken, modern tasarıma sahip yüzüklerde daha keskin hatlara sahip olabilmektedir. Alt galeri çoğunlukla montürün omuz kısımlarına bağlanmaktadır. Bazı tasarımlarda ise serbest durabilmektedir.
Sap:
Yüzüğün montür kısmının bir bölümüdür. Omuz bölümünden başlayıp aşağıya doğru inen parmak ölçüsünü belirleyen kısmıdır. Sap kısmı genelde sade olsa da birçok farklı tasarım kullanılmaktadır. Bunlardan en çok kullanılanları:
Basit Sap: Sadece düz altın, gümüş veya platin üzerinde herhangi bir gravür, tasarım veya taş kullanılmaz.
Değiştirilmiş Sap: Sap üzerinde herhangi bir ekleme yoktur, ancak sapın kendisi yuvarlak, kare veya başka bir ayrıntıya sahip olabilir.
Pırlantalı Sap: Sap üzerindeki pırlantaları içermektedir.
Üçlü Tel Sap: Genellikle vintage tasarıma sahip yüzüklerde bulunan bir tasarımdır. Birbirine preslenmiş 3 adet metal telden oluşmaktadır.
Gravür Sap: Gravür; ahşap, altın, gümüş gibi maddelerin yüzeyini kazıyıp, değişik renkte boyayıp, oyarak resim yapma sanatıdır. Bu stilde sapın bir kısmı veya tamamına gravür uygulanır.
Telkarili Sap: Telkari, ince tel haline gelmiş altın veya gümüş gibi madenleri örme ya da bir şey üzerine kakma eylemi ile yapılan el işidir.
İşaretler: Genellikle yüzüklerin sap kısımlarının içine bazı sayısal veya harflerle belirtilmiş kodlardır. Bunlar yüzük üreten firmanın markası, seri numarası, ürün kodu, ülkesi, kullanılan metal türü veya oranı, kullanılan taşın karat ağırlığı veya kişiye özel bir mesajdan oluşmaktadır.