Pırlanta Kesimi
Pırlantanın özellikleri arasında insan elinin değdiği tek kriterdir kesim. Diğer 3 kriter ; yanı karat, renk ve berraklık özellikleri doğadan bu şekilde çıkarken sadece kesim işlemi ham elmastan günümüz pırlanta kesimi işlemine dönüştürüldüğünde insan elinin yaptığı ve belirlediği bir kriter olarak karşımıza çıkmaktadır.
Elmas ve Pırlanta Arasındaki Fark
Yerin altından yani topraktan çıkan taşın ismi elmastır. Kesilmemiş haline ham elmas denilir. Ham elmas çıkartıldıktan sonra iki şekilde kesilmektedir. Biri elmas kesim, diğeri pırlanta kesim işlemidir. Yani bu cümleden de anlaşılacağı gibi elmas, maddenin yani taşın adıdır. Eğer altı düz kesilirse elmas, külah olarak bildiğimiz şekilde kesilirse pırlanta adını alır.
Pırlantanın veya elmasın üzerindeki her çizginin adına faset denir. Bu fasetlerin çokluğu taşların parıltısını arttırmaktadır. Pırlanta kesim işleminde 57 faset, elmas kesimde 12 ile 36 arasında değişmektedir. Faset, ışığı yansıtan yüzeyin de adına denilebilmektedir. İşte insanoğlu tam olarak bu fasetlerin nasıl ve kaç adet atılacağını belirleyen işlemi yapar ve taşın ışıltısını en fazla şekilde ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Tabi bu öncelikle çok zor ve ustalık isteyen bir el zanaatidir. Belirli matematiksel hesaplamalar ile taşın en verimli hali saptanır ve uygulaması el ile yapılır. Evet yanlış duymadınız! Bir pırlanta kesimi ustası taşı eline alıp tıpkı bir kıyafet diker gibi taşı işler. Burada amaç dünyada ışıltısı en nadir ve özel olan taşın yani elmasın parıldamasını en yüksek seviyeye çıkarmaktır.
Pırlanta Kesim Çeşitleri
İşte yine bu süreçte ışığın iyi yansıtmasını derecelendirilmek tabi ki uluslararası sertifika veren laboratuvarlara düşer. Eğer kesimi yapılmış ve bitmiş bir pırlanta bize en çok parlaklığı veriyorsa yani en ideal şekilde kesilmiş ise bunun adına Excellent kesim denir. Bu derece pırlantada mükemmelliği ifade eder. Eğer bu pırlanta ışığı en az şekilde yansıtacak kadar idealden uzak kesilmiş ise bunun da adına Poor kesim denilmektedir. Bunu size bir örnekle anlatmak isterim;
Örneğin;
1.00 ct bir pırlantanın olması gereken çapı yani ışığı en fazla veren çap ölçüsü 6.50 mm’dir.
6.50 mm ise EXCELLENT
6.20 mm ise VERY GOOD
6.00 mm ise GOOD
5.70 mm ise FAIR
5.40 mm ise POOR kesim olarak adlandırılmaktadır ve bu bilgilerin hepsi uluslararası sertifikalarda yazmaktadır.
Daha fazla detay öğrenmek için bize iletişim sayfasından ulaşabilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkür ederiz.