Sercan Rona

Doğum Taşları Ocak – Garnet Lal Taşı

Doğum Taşları nedir?

Doğum taşları, değerli taşların eğlenceli ve renkli tarafıdır. Taşlara ait sır, nitelik ve bilgi barındırmaktadır. Doğum taşları; din, dil, ırk, yaş ve cinsiyetten bağımsız, dünyanın dört bir yanındaki insanlara hitap ederler. Doğum taşlarına ait olduğu bahsedilen değişik güç ve niteliklere ait yüzlerce efsane vardır. (efsanelere inanma konusunda özgürsünüz) İlk olarak Ocak ayı garnet taşı ile başlayacağımız yazı serimizde sizde doğum taşınızın en iyi özelliklerini  ve güçlü yanlarını keşfedin.

Ocak Ayı Doğum Taşı

Ocak ayında doğanların doğum taşı garnet (lal) taşıdır. Garnet, sarı, mor, turuncu ve güçlü yeşil dahil olmak üzere müthiş bir renk yelpazesine sahiptir. Genellikle kırmızı renklidir. Farklı aydınlatmalarda rengi maviden mora dönüşebilmektedir. Bazı insanlar garnet taşının, kullanan kişiye sağlık, zenginlik ve mutluluk getirdiğine inanmaktadır.

Garnet Doğum Taşı Anlamı ve Tarihi

Ortaçağ döneminde kırmızı rengi ifade eden “nar” kelimesinin Latince karşılığı olan “granatus” kelimesinden türeyen garnet, Anadolu ve Trakya’da yaklaşık MÖ 3000-2000 yılları arasına tarihlendirilen Tunç Çağı’ndan beri değerli taşlar sınıfında bulunmaktadır. Eski Mısır firavunlarının bazı kolyelerinde kırmızı garnetler olduğu bilinmektedir. Antik Roma’da mühür yüzükleri, önemli belgeleri güvence altına alan balmumunu damgalamak için kullanılan garnet oymalarını içeriyordu. Orta Çağ’ın din adamları ve soylu sınıfında olan sosyal sınıfı kırmızı garnetleri tercih ettiği bilinmektedir.

Garnet pirop, almandin, spessartin, grossular ve andradite gibi mineralden oluşmaktadır. Pirop ve almandin mineralleri, mordan kırmızıya kadar değişir. Spessartine’da heyecan verici turuncu ve sarılar bulunurken, andradite’te çoğunlukla sarı ve yeşil bulunmaktadır. Grossular, renksizden sarıya, kırmızımsı turuncuya ve oranj kırmızısına kadar en geniş aralığın yanı sıra tsavorite adı verilen güçlü, canlı bir yeşile sahip olabilir.

Garnet Taşının Faydaları

Hint astrolojisinde garnet taşının depresyon gibi olumsuz duyguları ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir. Üretkenliği ve iç huzuru destekleyen özgüven ve zihinsel netlik aşılarlar. Antik ve orta çağda, granat gibi taşların da iltihaplı hastalıklara çare olduğu ve sinirliliği yatıştırdığı düşünülüyordu.

Garnet Nerede Bulunur?

Garnet dünyanın birçok bölgesinde farklı ülkelerden gelmektedir. Bohemya, Ural Dağları’ndan gelen yeşil demantoid garnetler, günümüzde en çok garnet rezervlerine Afrika kıtasının sahip olduğu bilinmektedir. Kenya, Tanzanya ve Madagaskar’dan ülkelerin başında gelmektedir. Namibya ve Tanzanya zengin turuncu sarı spesartin garnetlerinin ana kaynaklarıdır. Ocak ayı doğum taşı Myanmar, Brezilya, İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Sri Lanka’da da bulunmaktadır.

 

Garnet Taşlarının Bakımı ve Saklama Koşulları

Mohs sertlik skalasında bazı farklı garnet türleri 6,5 ile 7,5 arasında olduğundan yakut, safir ve elmastan daha hassastır. Küpe, broş ve kolye uçlarında garnet kullanılmaktadır. Yine de garnetler günlük kullanım için pek uygun olmadığını söyleyebiliriz. Eğer garnet mücevherleri saklarken daha sert (yakut, safir gibi) taşlara sürtmesi durumunda zarar görebilirler. Opal ve inci gibi daha yumuşak taşları ise çizebilirler.

Zarar görmüş garnet taşlarının çoğu tedavi edilemez. Bazen garnetlere kırık dolgulu yapılabilmektedir. Yüzeyde oluşan boşlukları cam benzeri bir maddeyle doldurarak mücevherin netliği iyileştirilmektedir. Bu tür işlem görmüş taşlar özel bakım gerektirmektedir. Garnet taşlı mücevherleri temizlemek için ılık sabunlu suyla yumuşak bir fırça kullanmak daha güvenlidir. Kırık dolgusu uygulanmış garnet hariç ultrasonik temizleyicilerde uygulanabilmektedir. Garnetler için buharlı temizlik uygun değildir.